Dietetikus – Egészségmegőrzés

Dietetikus

Egészségmegőrzés

Olcsó, akciós fogyókúra, zsírbontás vagy dietetikus és táplálkozási tanácsadót keres?

Dietetikus és táplálkozási tanácsadó 

A dietetikus olyan szakember, aki az egészséges és a beteg emberek számára nyújt segítséget a megfelelő táplálkozás kiválasztásában. Fontos feladata a tanácsadás és a prevenció vagyis az egyénre szabott korszerű kiegyensúlyozott táplálkozás megismertetése. „A táplálkozástudományt az egészséges és beteg egyének, valamint csoportok élelmezési ellátása, gyógyítása és egészségnevelése céljából alkalmazza. Felméri, tervezi és végrehajtja az élelmiszer és táplálkozás humán-egészségre gyakorolt hatását javító programokat.

Feladatai

 • megfelelő tápanyagtartalmú és megfelelő minőségű diéta és étrend tervezése, az étel biztosítása egészséges egyének vagy betegcsoportok számára
 • az egyének, csoportok és közösségek egészségi állapotára és táplálkozási szokásaira vonatkozó adatok gyűjtése, rendezése és értékelése, amelyek a felszolgált, illetve az elfogyasztott ételek tápértékén alapulnak
 • táplálkozási felmérések és táplálkozás változtatási programok tervezése, lebonyolítása és értékelése, egyének és közösségek oktatása, képzése a táplálkozás tudatosságának javítása érdekében
 • a táplálkozási követelményeknek megfelelő élelmiszerek, táplálék kiegészítők, ételek kifejlesztése és értékelése
 • táplálkozási kutatások végzése és az eredmények közzététele

 

FEOR 2223-00

Élelmezésvezető

Feladata a közétkeztetési ellátásban részesülő különböző csoportok táplálkozásának megszervezése, a hatályos közétkeztetési rendeletnek megfelelően. A mindennapi munkája során a különböző korcsoportok szükségleteit azonosítja. Az elkészített étlap alapján az ételek energiatartalmát meghatározza, tápanyag-összetételét kiszámolja, allergénjeit azonosítja. Az élelmezés irányítása során kialakítja a munkarendet, kiadja a napi munkafeladatokat és folyamatos ellenőrzést végez. Az élelmezési feladatokat irányítja, az élelmiszer-biztonsági előírások alapján szervezi és felügyeli azokat. Gazdálkodási tevékenységet végez, felelősséget vállal a dokumentáció teljes körű elvégzéséért és a dokumentumok tartalmáért ( árak ).

OKJ  52 811 01

Diétás szakács

A diétás szakács a munkája során, meghatározott energia és tápanyagszükséglet figyelembe vételével készíti el az ételeket. Az ételek készítésekor ismeri a felhasznált alapanyagok tápanyagértékét és figyelembe veszi a tápanyagveszteséget is. A korszerű vendéglátás és a vendégek által támasztott követelményeknek betartása, étlap, menü, napi ajánlatok, étrendjavaslatok összeállítása, meglévő készletek felmérése, szükséges nyersanyagok megrendelése, előkészítése, feldolgozása, ételek elkészítése, adagolása, díszítése, tálalása, segédszemélyzet munkájának összehangolása és irányítása.

OKJ 35 811 03

Mentálhigiénés Asszisztens

A mentálhigiénés asszisztens a szociális, kulturális, oktatási vagy egészségügyi ellátás keretében, szolgáltatásokat nyújtó intézményekben, holisztikus szemléleti alapon prevenciós, egészségmegőrző, fejlesztő tevékenységeket folytat és programokat szervez. Segítséget nyújt a szolgáltatást igénybe vevők lelki egészségének megőrzésében.

 • A mentálhigiénés asszisztens munkája során egészségügyi felvilágosító tevékenységet folytat, és programokat szervez.
 • Felismeri az egészségre ártalmas életviteli szokásokat, a népbetegségnek számító krónikus megbetegedések okait, a szenvedélybetegségek kialakulásához vezető tüneteket, okokat.
 • Egészségnevelési, életvezetési tájékoztatást és tanácsot nyújt, részt vesz a szűrővizsgálatok népszerűsítésében. Segítséget nyújt a szolgáltatást igénybe vevők lelki egészségének megőrzésében, az önvédelmi technikáik megerősítésében. Támogatást nyújt a családi és párkapcsolatok fenntartásában, javításában.
 • Segítő-támogató tevékenységet végez krónikus betegek, haldoklók, szenvedélybetegek és balesetet elszenvedettek és azok családtagjai körében.
 • Támogatja az ifjúsági és kortárssegítő csoportok működését. Bentlakásos intézmények mentálhigiénés csoportjait vezeti. Támogatja a helyi közösségformáló folyamatokat. Elősegíti a környezettudatos szemlélet és magatartás formálását, fejlesztését. Környezetvédelmi akciókat szervez és valósít meg.
 • Segíti a helyi társadalmi nyilvánosság fórumainak létrejöttét, működését. Elvégzi a mentálhigiénés munkájával kapcsolatos adminisztrációs feladatokat.

OKJ 55 762 03

 

 

Akár fogyókúra dietetikus árak zsírbontás egészségmegőrző szolgáltatások