Weboldal – Webáruház – Design

Weboldal – Webáruház – Design

Ezt kereste? Olcsó akciós Weboldalkészítés, webáruház vagy webdesign?

WebdesignerA webdesigner – ejtsd: vebdizájner – a megrendelő igényeihez igazodva internetes honlapokat tervez, saját elképzeléseivel, ízlésvilágával összeegyeztetve. Az ő felelőssége a megrendelő által meghatározott információkat oly módon megjeleníteni, hogy az a honlapra látogatók számára érthető, áttekinthető legyen. Arra is ügyelnie kell, hogy a megrendelő arculatát úgy jelenítse meg, hogy a honlapra látogatónak meghozza a kedvét a vásárláshoz, az elérhető szolgáltatás megrendeléséhez. A honlap elemeit, pl. szöveges felületet, menüt, hátteret, megjelenő grafikákat, képeket ily módon a webdesigner alkotja meg és rendezi el, teszi dinamikussá, interaktívvá a honlapon.

FEOR 213605

Grafikus és multimédiatervező

A grafikus tervezőstúdiókban, reklámügynökségeknél, könyvelő és lapkiadóknál vagy saját vállalkozásban végzi szakmai tevékenységét. Munkája során vezetőtervező mellett a grafikai tervezési folyamatban különböző szakirányú tevékenységeket és kisebb önálló tervezési munkát végez. Információ és anyaggyűjtést végezni, terveket, vázlatokat, költségvetést készíteni komplex tervezőgrafikai munkálatokban részt venni, mint szakértő munkavállaló: emblémák, szimbólumok, piktogramok, különböző kiadványok, hirdetések, plakátok grafikai terve, cégarculatok, termékarculatok, reklámkampányok, csomagolástervezési feladatok, illusztrációk, szakillusztrációk, infografikai munkák, online megjelenések grafikai tervezésének munkafázisaiban részt venni munkája során professzionális grafikai programokat és eszközöket kezelni, kép és szövegszerkesztési munkát végezni, hasznosítani manuális rajzi és illusztrációs tudását, a végfelhasználás szerint nyomdai és technológiai előkészítést végezni, prezentálni, archiválni, kapcsolatot tartani a megrendelővel, előkészíteni és leadni a kész grafikai munkát.
Alkalmazott grafikus
Számítógépes grafikus
Web grafikus
Webdesigner
Weboldal-grafikus
OKJ 54 211 04

Internetes alkalmazásfejlesztő

Az internetes alkalmazásfejlesztő legfontosabb feladata a felhasználói igények kiszolgálása, vagy azokat megelőző, igényt keltő internetes alkalmazások kitalálása és leprogramozása. Nyomon kell követnie a legújabb fejlesztéseket, az egyes internetes megjelenések sajátosságait. Tevékenysége során az alábbi részfeladatokat végzi:

  • Kigondolja az internetes alkalmazás célját. Ötleteket dolgoz ki arra vonatkozóan, hogy egyes célcsoportok számára milyen internetes alkalmazások lehetnek hasznosak, vagy csupán szórakoztatóak.
  • Megtervezi az adott alkalmazást. Projekttervet készít, amibe megjelöli a fejlesztés idő-, eszköz- és költségigényét. Meghatározza az internetes alkalmazások előállításához szükséges kliens oldali és szerver oldali fejlesztőeszközök, objektumorientált rendszerek paramétereit és szolgáltatásait. Az alkalmazástervezés keretében elemzi a felhasználói követelményeket, megfogalmazza a fejlesztési célkitűzést. Funkcionális, logikai és fizikai rendszertervet készít egy elterjedt módszertan, illetve rendszer alkalmazásával. Megtervezi az internetes alkalmazás felhasználói felületét, a funkcionalitáshoz tartozó interakciókat – figyelembe véve az internetes megjelenés sajátosságait. A funkcionális egységeket valamely algoritmus leíró eszközzel megtervezi.
  • Prototípust programoz. A terv alapján elkészíti az alkalmazást, rendszerré integrálja és optimalizálja a modulokat és forrásanyagokat. Kialakítja a működéshez szükséges környezetet, telepíti és beüzemeli az alkalmazást. Amennyiben probléma merül el a tesztelések alkalmával, azt kijavítja és elkészíti a végleges változatot. Részt vesz a rendszer bevezetésében, betanításában.
  • Dokumentálja az elért eredményeket. Úgy a tesztfázisban, mint a végleges alkalmazás elkészítése során leírja a teszteredményeket, a végrehajtott módosításokat. Ezzel lehetővé teszi, hogy a későbbiekben is átlátható legyen a tervezés és fejlesztés menete. Felhasználói dokumentációt (kézikönyvet, beépített súgót) is készít.
FEOR 314308

 

akár olcsó ingyen grafikus designer webáruhaz weboldal